Bredabaan 696
2930 Brasschaat
Tel: 03 633 16 96

info@dakhuus.org

overzicht
fotos

Aanbod

 

Terug naar Dakhuus
Terug naar Wellness en Pers. Vorming

zie ook

 Schrijf u hier in om op de hoogte te blijven van ons aanbod.

Email adres:
   
Voornaam:
   
Achternaam:
   
Interesse:
   


Schrijf u hier uit en u zal onze nieuwsbrief niet langer ontvangen.

Email adres:
   

 

 

Beleggen in aandelen (voor starters)

Vroeger was de opbrengst op een spaarboekje hoger dan de inflatie. Het was dus renderend en volkomen veilig om te sparen op een spaarboekje. Tegenwoordig is de opbrengst op een spaarboekje zeer laag (ongeveer 0,11%) en beduidend lager dan de huidige inflatie, die 1,5 à 2% bedraagt. Met geld op een spaarboekje ga je dus ieder jaar in koopkracht achteruit : je kan minder doen met je geld.

Een ideaal middel om de opbrengst van je spaargeld te vergroten is door te investeren in aandelen. Daarnaast zijn er nog ontelbaar veel andere beleggingsproducten, maar daarover handelt onze cursus <Soorten beleggingsproducten>.  Aldaar worden aandelen summier besproken, terwijl we ons in deze startersgroepen concentreren op datgene dat de meeste beleggers bezig houdt : het handelen in aandelen.

Als je investeert in aandelen dan wordt je mede-eigenaar van het bedrijf. De meeste bedrijven keren ieder jaar een deel van de winst uit : een zogenaamd dividend. Op dit moment bedraagt het gemiddelde dividend netto zowat 2% wat al minimaal een compensatie vormt voor de heersende inflatie. Elk   bedrijf houdt echter een deel van de winst in het bedrijf. Hiermee wordt geïnvesteerd in toekomstige groei, wat weer de waarde van het bedrijf (en dus ook het aandeel) doet toenemen. Dat verklaart  waarom aandelen zo’n superieure opbrengst hebben.

Wat kan je verwachten in deze cursus?  Praktische en doeltreffende  methoden om risico’s zoveel mogelijk te beperken én toch op termijn een gezond rendement te halen.

In deze cursus voor beginners bespreken we de waarderingsmethoden voor aandelen.  Enkele veel gebruikte afkortingen uit het beleggersjargon worden besproken. Wat is het verschil tussen de koers van een aandeel en de waarde van het aandeel ? We gaan ook de balans van een beursgenoteerd bedrijf bekijken.

We stellen ons eerst op als een voorzichtige investeerder, dat wil zeggen dat we aandelen kopen voor een rendement op lange termijn met geld dat je de komende jaren niet echt nodig hebt.   Geduld en standvastigheid zijn essentieel om succes te hebben met elke investering. We doen beroep op onafhankelijke specialisten bij de keuze van onze aandelen.  Daarbij bespreken we uitvoerig zo’n beleggingsblad.

Vervolgens zoeken we een hoger rendement. Maar daartegenover staat ook een hoger risico. Welke zijn die risico’s en hoe kunnen we

die zoveel mogelijk inperken ? We verdelen de bedrijven in verschillende risicoklassen. Zo kan je grotendeels zelf de risico’s inschatten van je beleggingen.

De beurs is voor een deel emotie. Het is goed om zich daar bewust van te zijn, zodanig dat je je daar niet door laat leiden. We gaan na hoe gerenommeerde beleggers zich gedragen.

Bijwijlen bekijken we (bij het bespreken van voorbeelden) een beleggingsplatform, waar je aandelen kan verhandelen.

Wat mag u zeker niet verwachten ?  Complexe producten en derivaten zoals opties, turbo’s e.d. …. Zullen we niet behandelen.  Ook daytraden en shorten komen niet aan bod.  Want zeker voor starters zijn dit uiterst riskante bewegingen.

Soms hoor je weleens beweren dat de beurs er enkel is voor de grote vermogens.  Maar dat is pertinent onwaar.  Met elk budget kan je een stevige jaarwinst realiseren. Sinds 2018 bestaat er eveneens een belastingsvoordeel, waarbij je de roerende voorheffing op dividenden kan recupereren.

Naast schrijfgerief is het (niet verplicht maar) interessant je eigen laptop of tablet mee te brengen.   Geen nood als je zelf geen toestel hebt of kan meesleuren: we hebben er zelf een 10-tal voor je klaarstaan.

 

Voor startdatum, prijs en inschrijving klik hier.

 

Beleggen in holdings

Holdings zijn in feite beursgenoteerde aandelenfondsen. In tegenstelling tot aandelenfondsen, die banken aanbieden, zijn de kosten zeer beperkt.  Er zijn lage instapkosten, lage uitstapkosten en de jaarlijkse beheerskosten zijn ook veel lager dan de klassieke aandelenfondsen. Ook kan je zeer snel in- en uitstappen bij een beursgenoteerde holding.

De meeste holdings hebben bovendien een familiale referentieaandeelhouder. Deze controlerende familiale controlerende aandeelhouder let op de kosten. Hij of zij doet normalerwijze geen zotte avonturen, want ook het eigen geld van de familie zit in deze holding. Ook is een familie niet geneigd om veel risico te nemen. Door haar zal de holding zorgen voor een goede spreiding van de risico’s.

Holdings hebben participaties in tal van ondernemingen, soms in wel 50 en meer verschillende ondernemingen. De holding heeft bovendien een team van ervaren specialisten, die bepalen in welke ondernemingen er wordt geparticipeerd.

Deze familiale holdings kunnen meestal een hogere groei voorleggen : met m.a.w. een lager risico en beperkter kosten. Als toemaatje geldt nog dat de meeste holdings noteren met een korting op de intrinsieke waarde van alle participaties.

De meeste holdings keren bovendien een (licht stijgend) dividend uit en sommigen doen dit al tientallen jaren : van stabiliteit gesproken !

Door deze eigenschappen zijn de holdings uitermate aangewezen om opgenomen te worden in de portefeuille van elke belegger. Meestal zullen de holdings 30 tot 40% uitmaken van de portefeuillewaarde van de particuliere belegger. Toch blijkt dat ook in veel portefeuilles van de klassieke aandelenfondsen ook holdings voorkomen.

Toch wel de moeite - voor zowel de beginnende als de ervaren belegger - om die holdings eens van naderbij te bekijken!

 

Voor startdatum, prijs en inschrijving klik hier.

 

Beleggen: soorten beleggingsproducten

Door het beleid van de Europese Centrale Bank is de rente op het klassieke spaarboekje gedaald tot 0,11%.  De inflatie is een pak hoger, wat betekent dat uw centen elk jaar minder waard zijn.  Alleen beleggen kan nog enig rendement opleveren.

Er zijn heel wat beleggingsproducten.  Het merendeel bespreken we in deze cursus beleggingsproducten.  Ook aandelen worden besproken, maar slechts zeer kort.  Wens je het fijne te weten van het handelen in aandelen raden we je aan de cursus ‘Beleggen in aandelen (voor beginners)’ te volgen (zie hierboven).

Wat mag je verwachten in deze cursus?  Praktische en doeltreffende  methoden om risico’s zoveel mogelijk te beperken én toch op termijn een gezond rendement te halen.  Uitermate belangrijk is de objectieve kijk van de lesgever.  Beleggingscursussen kan je namelijk overal volgen, maar nagenoeg altijd zal de begeleider banden hebben met een bank, een fonds, …

We behandelen achtereenvolgens :

  • Algemene introductie over “beleggen”, wat dat inhoudt, welke items we gaan behandelen, welke niet en waarom.
  • Vastrentende beleggingen: over termijnrekeningen versus kasbons, staatsbons en obligaties van diverse debiteuren en in diverse munten.
  • Aandelen: wat zijn het, hoe en wanneer koop je ze, wat is “value” , K/W , dividenden, technische koopsignalen versus value-based.  We schenken ook voldoende aandacht aan vastgoedcertificaten.
  • Trackers,  opties en warranten: dit is al wat meer gevorderd, maar omdat elke belegger vroeg of laat geconfronteerd wordt met deze zaken, is het nodig om hierover de nodige achtergrondinformatie te geven: is het speculatief of defensief?
  • Beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen.
  • ‘De’ beurs , beleggen en de fiscus. Een beetje duiding over wat een beurs is, welke er nu (belangrijk) zijn, maar ook wat achtergrond bij wat de fiscus afroomt en wat gedaan met je internationale inkomsten.
  • Hoe een portefeuille samenstellen die in JOUW profiel past.

 

Neem dit overzicht niet al te strikt!  En volg deze cursus zeker niet om maar 1 onderdeel toegelicht te zien.  Het is immers een beginnerscursus, die onmogelijk elk onderwerp ten gronde kan uitspitten.

Op het einde van de cursus weet je wel meer over de bestaande beleggingsvormen, wat dat voor jou betekent en welke opties jou het beste liggen.  Elke beleggingsadviseur moet een profiel opmaken: zorg ervoor dat jij weet waar hij/zij het over heeft en je het eens bent met de evaluatie.

 

 

Vragen of suggesties?
Stuur ons gerust een mailtje: info@dakhuus.org

Naam cursus Beleggen in aandelen - gr. c Beleggen in aandelen - gr. d Beleggen in holdings Soorten beleggingsproducten
Code 4877 4932 4956 4605
Data do 14/03/19 do 02/05/19 za 09/02/19 do 22/11/18   =       GEWIJZIGDe startdatum
Aantal lessen

6 lessen,

van 09.30 tot 11.45u

6 lessen,

van 19.30 tot 21.45u

3 lessen,

van 09.30 tot 11.45u

8 lessen,

van 19.30 tot 21.45u

Bijdrage

€ 196,00

werkloos € 114,00

€ 196,00

werkloos € 114,00

€ 118,00

werkloos € 72,00

€ 210,00

werkloos € 105,00

 

Bijdrage minus € 5,00 voor wie betaalt t.l. 1 maand vóór start van de cursus (niet geldig op werklozenprijs).

 

Inschrijving

Inschrijving

BELANGRIJK -> noteer de CURSUSCODE, die heeft u zo meteen nodig voor uw inschrijving.


Klik hier om in te schrijven via ons beveiligd formulier.

Alvast bedankt voor de getoonde belangstelling.